“Azt akarom, hogy minden gyerek együtt száguldhasson a széllel.”

cikkíró: Bata Kata

A megjelent cikket itt olvashatjátok.

Kazány Tibornak huszonévesen mindene megvolt: munkája, barátnője, bulik, motorok. Ám egy baleset végérvényesen megváltoztatta az életét. Kerekesszékbe került. De Tibor nem adta fel, megalkotta saját eszközét, a magyar aktív kerekesszéket.

Tibor mindig is szerette, ha nyüzsgés van körülötte: éppen ezért már gyerekként a vendéglátás és a kereskedelem érdekelte. Eleinte a szülesi üzletében segített, majd nagy álma vált valóra, amikor huszonévesen megnyitotta saját kiskocsmáját. Nem ez volt a világ legmenőbb helye, de a fiatalember boldog volt, hogy a maga ura lehet és örült, hogy a vendégei visszajárnak. Volt szerető barűtnője, élvezte az életet. Egy végzetes napon azonan egy pillanat alatt minden megváltozott.

Csak két koppanás…

“Azon a napon éppen az üzletből tartottam haza, a főútvonalon mentem, amikor elém kanyarodott gy autós. Ipszilonban akart visszafordulni, de nem vette észre, hogy érkezem szemből, és így elém fordult- wmlékezett vissza Tibor a tragédiára.

-Mivel nagyon lassan mentem az ütközést sikerült elkerülni, de a motor beakadt a vonóhorogba, és átrepültem a szemközti sávba, ahol éppen jött gy autó, és elütött. Tibor csak a két koppanásra emlékszik, majd arra eszmélt, hogy az aszfalton fekszik, körbeállják, és szól a sziréna.

“Azonnal tudtam, hogy nagy a baj, de fájdalmat egyáltalán nem éreztem, a sokk miatt  – folytatta Tibor. –

Aztán a kórházban a családom körében voltam, amikor az orvos kíméletlenül az arcomba vágta: “Maga többé nem fog felállni, de még ülni sem! Édesanyám sírva fakadt, én pedig vígasztaltam őt.

Közben akkor és ott megfogadtam, mindent elkövetek, hogy a dokinak ne legyen igaza”!

A múlt többé nem jön el

Tibor szakított addigi életével, és a megváltozott jövőre koncentrált. MIndent, ami eddig rutin-feladatnak dszámított, őjra kellett tanulnia, át kellett szbani a kerekesszékes élethez. A barátnőjével szétváltak útjaik, mint mondta, ő már sohasem lesz ugyanaz az ember, akibe a lány beleszeretett. A rehabilitáció hónapjai alatt keményen küzdött, amiben sokat segített neki töretlen életkedve. De a csapásoknak még nem volt vége, néhány hónappal a baleset után elvesztette édesanyját is, ami nagyon megviselte.

“Anyu rendkívül erős asszony volt, és én rajongásig szerettem-csendesedett el Tibor. – Nehéz volt, és még most is nehéz elfogadni, hogy ő már nem lesz mellettem. De úgy érzem, átszállt belém az ereje, és segít abban, hgoy megvalósítsam az álmaimat.” Mikörben a férfi elveszítette azt a nőt, aki életében a legfontosabb volt, a sors váratlan meglepetést tartogatott: a rehabilitáción a büfés lány egyre szélesebb mosollyal üdvözölte, valahányszor nála vásárolt.

“Nem tudnám megmondani pontosan, mikor zúgtam bele végérvényesen Évába- mesélte csillogó szemmel Tibor. – De az biztos, hogy a rehabról kikerülve már sülve -főve együtt voltunk, és közösen alakítottuk át pizzériává az egykori kiskocsmát. Ám hamamrosan beláttam, hogy ebben az élethelyzetben más munka után kell nézni.”

Tudom, mitől jó egy kerekesszék!

Végül éppen a saját problémája adta az ötletet, hogyan is induljon tovább. “Kerekesszékek forgalmazuásával kezdtem foglalkozni, mondhatni kerestem az igazit – mesélte Tibor. – Találtam is olyan modelleket, amelyek egész jók voltak, de nem tökéletesek.” 

Tibor közben összeházasodott, és majd megszületett kisbabájuk is. Ott volt a szülőszobán, és ettől fogva még inkább akarta, hogy szabadon mozoghasson. “Semmiből sem akartam kimaradni, ami a gyerekeim életében fontos, akkor sem, ha ez néha nem kis szervezést és találékonyságot igényelt” – modta. Úgy határozott, hogy egy mérnökcsapat segítségével olyan kerekesszéket épít, ami valóban megkönnyíti saját és sorstársai életét. 

Spinner Rebel bemutató 2015.04.17.

Spinner Rebel bemutató

 

Az egyik fő szempont a súly volt

“Utáltam kiszállni az autóból, ezrét egy könnyű összecsukható, mindössze 7,4 kg súlyú járgányt sikerült csinálnunk. De ez csak a kezdet, már dolgozom egy merevvázas és a gyerekeknek kifejlesztett modellen is – árulta el Tibor. 

vaz_sulya_2016

-Azt akarom, hogy minden kisgyerek együtt száguldhasson a széllel. Akkor is, ha nem tud még sétálni sem.”