Spinner Team

Napsugár Anna interjúja – Kazány Tiborral (aktualizált – átdolgozott kiadás)

Kazány Tibor sorsát egy motorbaleset pecsételte meg, másfél évtizede kényszerült kerekes székbe. Nehézségei ellenére saját és sorstársai életének megkönnyítésére forradalmi kerekes széket álmodott meg, ami mára valósággá vált. Nem csak könnyűségével, de variálhatóságával iskitűnik a a hasonló közül. Idén is várható az általa megszervezett Magyar Kerekes székes Szépségkirálynő választás is, amely nagy sikerrel debütált az elmúlt években. Munkáján kívül nagy hobbija a versenyautó vezetés is, ami megnyugtatja és szabaddá teszi.

Anna: Miután megtörtént a baleset 2002-ben hogyan tudtál visszatérni a normális kerékvágásba, kik segítettek az emberibb élet kialakításáért?

Tibor: Első sorban a feleségem és családom segített rengeteget. Mellettem álltak még a legnehezebb pillanatokban is.  Ők adtak erőt, hogy folytassam az életemet, ne hagyjam el magamat. Én voltam, vagyok a családfő, gondoskodnom kell róluk, ez az, ami a legjobban motivál.

6.jpg

Anna: Mennyi idő volt a rehabilitációd és mit vagy milyen segítség adást hiányoltál amíg gyógyultál?

Tibor: A rehabilitációm hat hónapig tartott az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben. Nehéz időszak volt ez számomra, de szerencsére az ápolónők a felépülésemmel kapcsolatban mindenben a segítségemre voltak. Ami a legnagyobb hátrányt jelentette, hogy semmilyen tanácsot nem kaptam a megváltozott élethelyzetemmel kapcsolatban. Senki sem világosított fel, hogy, mint kerekes székes hogyan tudom tovább élni az életemet. Milyen támogatásokat kaphatok, milyen szervezetek tudnak segíteni, milyen ügyvédhez fordulhatok. Ez az, amit a legjobban hiányoltam, az ott eltöltött idő alatt.

5b.jpg

Anna: Hogy jutott eszedbe az ultrakönnyű szerkezetet, a Spinner Rebelt megálmodni?

Tibor: Mint aktív kerekes székes rengeteget utazom,  munka és a család miatt. Állandóan ki kell szállnom, be kell szállnom az autóba, sokszor nincs segítségem, aki be tudná rakni a csomagtartóba széket. Ilyenkor magam mellé kell emelnem, ez sokszor megterhelő feladat. Aki aktív életet él, annak egy könnyű szék tudja leginkább segíteni a mindennapjait, ezért számomra ez volt a legfontosabb szempont. A kivitelezésben, profi mérnökök segítettek, hogy amit fejben megálmodtam, azt fizikailag is meg tudjuk valósítani.

Anna: Mennyi munka van, amíg idáig eljutottál, kiknek tartozol köszönettel?

Tibor: Nyolc évnyi gondolkodás és fejtörés után sikerült megvalósítani a Spinner Rebelt. Nagyon hosszú folyamat, sok és kemény munka árán jutottam el idáig. Megint csak a családomat emelném ki először, azért a rengeteg támogatásért és segítségért, amit Tőlük kaptam. Mrázik Bernadettnek és Szemenyei Zoltánnak, a két jobb kezemnek, szintén nagyon nagy köszönettel tartozom, fáradhatatlan és kemény munkájukért.

7.jpg

Anna: Mrázik Bernadett jobb kezed, nagyon sokat segít munkádban építkezésedben. Mostani kérdésem neki szól. Mit jelent számodra Kazány Tibivel dolgozni és idáig a megvalósulásig eljutni?

Tibor: Jól tudunk együtt dolgozni és az értékrendünk is nagyon hasonló. Talán a májusi bikák személyiségjegyeit rólunk mintázták… Sokszor, az elénk gördített akadályoknál a kitartásunk és az egymást támogatásunk segített minket, hogy a nagy célokat véghez vigyük. Mindig megújult erővel törünk előre.

Anna: Gyártják már a SPINNER-t Magyarországon?

 Tibor: Igen, az első kerekes székek már kigördültek a tatai összeszerelő üzemünkből.

1 (2).jpg

Anna: Tervezed-e kitörni a külföldi piacra, eljuttatni Európa számos országaiba és ott is gyártatni?

Tibor: Igen, elsősorban a határos országok felé szeretnék terjeszkedni, de tervezzük, hogy távoli országokban is értékesítsük székeinket. Ez még hosszú folyamat, de érdeklődés már van a Spinner Rebel iránt külföldön is.

Anna: Kerekes székes Szépségkirálynő verseny nagy sikerrel debütált Magyarországon. A SPINNER arca a szépségkirálynő a többszörös úszó bajnok Illés Fanni. Idén megrendezitek a  versenyt? Hol jelentkezhetnek a bátor szépségek?

Tibor: Nagy örömmel jelenthetjük be, hogy 2017-ben Miss Spinner versenyt szervezünk. 

 1.jpg

Anna: Mi volt a fő elképzelés mikor a Spinner Rebel eltervezted?

Tibor: Ahogy már említettem, a könnyűség volt a fő szempont. Ezenkívül szerettük volna, ha teljesen kiszolgálja a vásárlók igényeit. Ezért a szék teljesen személyre szabható, bármilyen színre le tudjuk festeni, ezzel kilépve a megszokott szürkeségből.

 2b.jpg

Anna: Miután jóval könnyebb, mint a hasonló székek, mindössze 7-8 kilogramm, ezt már a nők is be tudják emelni a kocsijukba és könnyebben tudnak vele közlekedni?

Tibor: A szék könnyen csukódik, így azzal sem kell kínlódni, a súlyából adódóan, igen, a nők is könnyedén be tudják emelni a kocsijukba, de erről személyesen is meggyőződhetnek a kerekesszék kipróbálásakor a bemutatótermünkben.

Anna: Milyen szakmai fejlesztések történtek a széken az emberibb elviselhetőség érdekében a   Spinner széken?

Tibor: A Spinner Rebel alumínium és magnézium ötvözetéből készült. Több színben vá­laszt­ha­tó, de az se baj, ha megunjuk a kiválasztott színt, ugyanis az elemek cserélhetők a széken, így új színekre is válthatjuk a régieket. Állítható a háttámla magassága, ami komfortosabbá teheti benne az ülést. A támlák egyébként moshatók, és légáteresztő anyagból készültek, speciális antibakteriális felületkezeléssel.

Anna: 2016 januárjában kereskedelmi egységet nyitott a Spinner Kerekesszék Gyártó Kft. az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben a főépület földszintjén (OORI 1121 Budapest, Szanatórium utca 19. D ép. fszt.) kialakított Spinner Bemutatótermet. Mi volt a cél, hogy pont itt nyitottatok, más üzletek mellett?

Tibor: Az, hogy az OORI-ban nyithattuk a bemutatótermünk, egy óriás lehetőség számunkra. Egy pályázat révén sikerült elnyerni a helyet. Szerettük volna az intézmény színvonalát is növelni a termünk modern és letisztult külsejével. Azzal, hogy a konkurencia mellé költöztünk, azt szeretnénk üzenni, hogy fel tudjuk venni a versenyt a nagy múltú cégekkel, és igenis helyünk van köztük.

 Anna: A megnyitón jelen volt a SPINNER arca, a kerekes székes szépségkirálynő, Illés Fanni is. A Spinner Rebel az első magyar, aktív kerekesszék reklám filmje a linkre kattintással látható:

https://www.youtube.com/watch?v=jojoEIOKLik

 Anna: A „másságunkat” program és szolgáltatásai mit takarnak?

Tibor: Kerekes székeink mellett egy merőben új ötlettel fogjuk segíteni a mozgássérülteket és családjaikat. Tervezzük, hogy a szalonunkban szakértőkkel tanácsokat nyújtunk a megváltozott munkaképességűek munkavállalása, a lakások akadálymentesítése, de akár a személyautók kézi hajtásúvá átalakítására is. Számos céggel, szakemberrel beszéltünk és nagyon szívesen vállalják a segítségnyújtást.

 8.jpg

Anna: Egy másik központi kérdés, hogy a SPINNER termék szerepel az OEP listán, felíratható?

Tibor: Nagy örömünkre szolgál, hogy igen. Már a Spinner REbel is szerepel az OEP választható listáján. Szakorvos által felírható a termék.

Anna: Várható a tervetek között hogy a közeljövőben gyermek kerekesszéket és a kerekes székes édesanya is tudja szállítani babáját kerekesszéken tartható baba ágyat is gyártsatok? Várhatóak-e sportolásra és táncolásra alkalmas székek, mert Magyarországon nagyon sok tehetséges és többszörös bajnok sportoló és táncos álma, hogy ilyen kerekesszék elérhető áron megvásárolható legyen?

 Tibor: Egyelőre a gyermek kerekesszék és a merev vázas aktív szék irányában gondolkodunk, a fejlesztések folyamatosak. Bízunk benne, hogy hamarosan pozitív és egyedi eredményekről számolhatunk be.

 Anna: A versenyautó vezetési hobbid mikor kezdődött, mesélnél kicsit a vele átélt kellemes élményekről, hogy másoknak is bátorságot meríthess?

Tibor: 2011-ben vettem az első versenyautómat, onnantól kezdve rendszeresen járok hobbi szinten versenyekre. Az adrenalin, a szabadság élménye, a gyorsulás, az, ami ilyenkor feltölt és ellazít. Kiürül a fejem, megnyugszom, a mindennapi gondok ilyenkor elszállnak. Csak én vagyok, a sebesség, és a motor mély hangja. Nem jön senki sem szembe, nyugodtan, de biztonságosan száguldozhatok.

Anna: Mit jelent számodra a SPINNER?

Tibor: Számomra egy álom beteljesülése, hogy az én kezemben van az egész folyamat. A kivitelezéstől kezdve, a gyártáson keresztül az átadásig. Az alkotás öröme, hogy olyan dolgot csinálhatok, amivel másokat segíthetek.

Anna: Milyen bölcsességi Gondolatot küldesz a Divatikon.hu olvasóinak?

Tibor: Szeretném ajánlani a kedves olvasóknak, hogy bármi baj is történjen az életben, fel kell állni és büszkén harcolni tovább. Legyen mindig egy cél a szemünk előtt, és az járjon a fejükben. Az építő jellegű kritikából tanulni kell, a negatív hozzászólásokat pedig el kell engedni. Ezzel a lendülettel lehet az életben újabb és újabb sikereket elérni.

 

Cikk író:

Napsugár Anna

Fotó: Napsugár, Facebook (2016.12.04 – átdoglozott, aktualizált kiadás)