Valószínűleg kevesen tudnak csak arról, kiket érint a súlyos betegek adókedvezménye.

Valószínűleg kevesen tudnak csak arról, kiket érint a súlyos betegek adókedvezménye. Jóval szélesebb körről van szó, mint amire a legtöbben gondolnak, és akár évi 63 ezer forintot jelenthet a kedvezmény.

Kik igényelhetik a súlyos betegek adókedvezményét?

A mozgássérültek, az értelmi fogyatékkal élők, látás-, vagy hallássérültek is élhetnek a kedvezménnyel, csakúgy, mint a liszt- és laktózérzékenyek vagy éppen a cukorbetegek és az asztmások is igényelhetik, de az erre rendelkezésre álló összeg mintegy háromnegyed része mégsem kerül felhasználásra.

Az adókedvezmény igénybe vételének az orvosi diagnózis mellett persze alapfeltétele, hogy az illető rendelkezzen adóköteles jövedelemmel, a súlyos betegségben szenvedők, illetve a fogyatékossággal élők nagyobb része azonban nem dolgozik.

 

Súlyos betegek adókedvezményére az szja-törvény és a vonatkozó kormányrendelet alapján

Nemcsak daganatos, szív-érrendszeri betegségben, súlyos pszichés zavarban szenvedők, de a cukorbetegek, a liszt- és laktózérzékenyek is jogosultak a súlyos betegek adókedvezményére az szja-törvény alapján. Ez ugyan „súlyosan fogyatékos” személyekről, illetve rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülőkről beszél, a vonatkozó kormányrendeletből azonban egyértelművé válik, hogy az adókedvezmény sokkal többeket érint, mint azt elsőre gondolnánk.
Így bár évről évre többen élnek ezzel a lehetőséggel, sokan még mindig nem tudják, hogy rájuk is vonatkozik.

 

Részletek: http://www.femina.hu/hirhatter/betegek_adokedvezmenye és http://www.vg.hu/gazdasag/adokedvezmeny-jar-a-kronikus-betegeknek-447683

Valószínűleg kevesen tudnak csak arról, kiket érint a súlyos betegek adókedvezménye.

Valószínűleg kevesen tudnak csak arról, kiket érint a súlyos betegek adókedvezménye.