Illés Fanni paralimpikon úszó, szépségkirálynő

Az erős akarat falakat bont le – interjú Illés Fanni paralimpikonnal, szépségkirálynővel

Illés Fanni 22 éves, úszó. Kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes. Szép eredményekkel zárt a pekingi és a londoni olimpián. Jelenleg a riói olimpiára készül. Megnyerte 2014-ben a Miss Colours International kerekesszékes szépségversenyt és jelölve lett a Glamour Women of the Year 2015 szavazáson.

Szerinted nőként és kerekesszékesként Magyarországon mennyire nehéz érvényesülni, esetleg vezetői pozícióba kerülni?

Majdhogynem lehetetlen. Boldog lehet az, akit felvesznek egy munkahelyre. Nagyon örülnék például, ha itthon a Marie Claire vagy az Elle magazin címlapján lenne egy kerekesszékes lány, vagy olyan, akinek mondjuk egy karja hiányzik. Igazából bármilyen fogyatékossága is van. Miért ne lehetne egy kerekesszékes műsorvezető a tévében?

2014-ben megnyerted a Miss Colours International szépségversenyt. Milyen érzés, hogy szépségkirálynő lettél?

Szépségkirálynő? Érdekes, akárhányszor kimondom, olyan mintha egy másik emberről beszélnék. Soha nem tartottam magam szépnek, és ezt most ennyi ellentétes vélemény után is nehéz elhinnem. Én igazán, amiért jelentkeztem erre a versenyre, az nem más, mint az érdekképviselet és az integráció elősegítése. Tudom, ez nem egy emberes munka, de úgy gondolom olyan lehetőségek nyílnak meg ezzel előttünk, amik kiindulópontjai lehetnek a pozitív változásnak. Azért előttünk, mert ez a korona nem csak az enyém, hanem minden rokié, akit képviselhetek. Ide tényleg összefogás kell, és mind a két irányból szemléletváltás. Szerintem az emberekben van a hiba, mindkét oldalon. Nem vagyunk egymáshoz közel hozva, így nehezen értünk szót. Ebben érzem a legnagyobb problémát, és ezen szeretnék elsősorban változtatni.

 

Illés Fanni paralimpikon úszó, szépségkirálynő

Illés Fanni paralimpikon úszó, szépségkirálynő

 

Továbbá óriási médiafigyelmet kapott ez a verseny, így lehetőségem nyílt mindenkinek – aki csak megkeresett egy-egy interjú kapcsán elmondani a véleményem a fogyatékkal élők és az akadálymentesítés terén.

Indulnál másik szépségversenyen?

Nem, én itt is csak azért indultam, mert ez egy nagy lehetőség volt, hogy képviseljem azt, amit eddig is képviseltem, és amit fogok! Bízom benne, hogy így több emberhez eljut az üzenetem.

 

Illés Fanni paralimpikon úszó, szépségkirálynő

Illés Fanni paralimpikon úszó, szépségkirálynő

 

Jelöltek a Glamour Women of the Year választásra, olyan neves sportolók között szerepel a neved, mint Gyarmati Panka, Jakabos Zsuzsanna, Kozák Danuta vagy Hosszú Katinka. Milyen érzés?

Fantasztikus és megtisztelő, hiszen olyan sportolónők mellett jelenik meg most a nevem, mint Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna, akikre magam is felnézek. Más kategóriákban versenyzünk, most mégis egy lapra kerültünk, és ez nagyon jó érzés. Ahogyan az is, hogy „Az év sportolónője” kategóriát uraljuk ezzel a sportággal, hiszen az öt jelöltből hárman úszók vagyunk.

Valamelyik jelöltet ismered személyesen?

Hosszú Katinkát és Jakabos Zsuzsát igen. Hosszú Katinka Vasasos, ő a klubtársam.

Arcodat adtad az UNIQA egyik pozitív szemléletet sugárzó reklámjához. Milyen érzés volt? Hány országban adták le ezt a reklámot?

 

 

Ez egy reklámkampány, amely a világ 19 országában jelen van. Többször elutasítottam a lehetőséget, de ők nem adták fel és addig erősködtek, amíg el nem vállaltam. Jól döntöttem. A szépségverseny döntője után egyből, az éjszaka kellős közepén indultunk útnak. Reggelre értünk oda, mondanom sem kell, meglehetősen ki voltunk merülve.

 

Illés Fanni paralimpikon úszó, szépségkirálynő

Illés Fanni paralimpikon úszó, szépségkirálynő

 

A film és színház világa mindig is közel állt hozzám, így tátott szájjal, nagy érdeklődéssel figyeltem mi zajlik körülöttem. Két napot voltunk ott, ami úgy nézett ki, hogy az első nap kaptam egy úgynevezett neoprém ruhát, ami a reklámban is látható. Nagyon egyedi lett, és büszkén mondhatom, hogy csak én tudom viselni. Kis lábaimra lett varrva, kizárólag nekem (mosolyog – a szerk.).
Másnap a jelenetek forgatása előtt ejtettük meg a kampányfotózást. A természetességre törekedtünk, aminek szívből örültem.
Utána ebédeltünk az egész stábbal, ami körülbelül 60 főből állt. Még viccelődtünk is Zolival, hogy Te jó ég, ők mind csak miattam vannak itt. Nem semmi érzés volt.

 

Illés Fanni paralimpikon úszó, szépségkirálynő

Illés Fanni paralimpikon úszó, szépségkirálynő

 

 

 

Forrás (szerző): https://motivator.ma/inspirator/az-eros-akarat-falakat-bont-le-interju-illes-fanni-paralimpikonnal-szepsegkiralynovel-3-resz/